Blok czekoladowo - kawowy
PRL-owski przysmak w wersji dla kawoszy:) Skusicie się na kawałek?
/źródło: Lawendowy dom..od kuchni/
Blok czekoladowo - kawowy
Składniki:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szklanka pokruszonych herbatników
- szklanka bakalii (np. rodzynki, pokrojone suszone figi, podpieczone migdały)
- 500g mleka w proszku (nie granulowanego)
W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą. Odstaw, aby masa lekko przestygła. Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na koniec wsyp pokruszone herbatniki i bakalie. Całość przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po 3 - 4 godzinach możesz odkroić pierwszy kawałek:)
Smacznego:)
Przepis ten jest moją druga propozycją w ramach akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.