Kilimandżaro

Zdjęcie - Kilimandżaro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto knoppers na herbatnikach

Ciasto knoppers na herbatnikac…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
1

Kandyzowane owoce pigwy z nale…

aronia aronia
Wiem co jem

Sernik jogurtowy z mango

Sernik jogurtowy z mango

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki preclowe

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Chałka na zakwasie

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z burakami

Tarta z burakami

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dutch baby – historia i przepis
1

Dutch baby – historia i…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto aniołek
1

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką

Najlepsze brioche do burgerów…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!