Kilimandżaro

Zdjęcie - Kilimandżaro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
1

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
1

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
1

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik panna cotta z truskawkami

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Omlet a’la pizza Margherita
2

Omlet a’la pizza Margherita

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
1

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square

Naleśniki z twarożkiem i  truskawkami
3

Naleśniki z twarożkiem i trus…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie
3

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square