Kilimandżaro

Zdjęcie - Kilimandżaro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciastka dyniowe

Owsiane ciastka dyniowe

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Gofry bananowe

Gofry bananowe

Beti Beti
kruche babeczki

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Placki z serem ricotta

Placki z serem ricotta

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik kinder country

Sernik kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Serniczek truskawkowy- pyszny i łatwy

Serniczek truskawkowy- pyszny…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pankejki lekkie jak piórko

Pankejki lekkie jak piórko

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowa pierzynka  ciasto czekoladowe z cytrynowo - waniliową pianką

Czekoladowa pierzynka ciasto…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Tarta z serem, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z serem, czosnkiem niedź…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami