Kilimandżaro

Zdjęcie - Kilimandżaro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne

Czekoladowe ciasteczka owsiane…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto czekoladowe z burakiem - mega

Ciasto czekoladowe z burakiem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Mus czekoladowy z solonym karmelem

Mus czekoladowy z solonym karm…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciastka brownie

Ciastka brownie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Skubaniec
2

Skubaniec

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Wiśniowa chmurka

Wiśniowa chmurka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pleśniak
1

Pleśniak

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasto Prasnalowe

Ciasto Prasnalowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort kokosowy

Tort kokosowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jajko pieczone w bułce

Jajko pieczone w bułce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!