Kilimandżaro

Zdjęcie - Kilimandżaro  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!

Składniki na ciasto ciemne:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła

Masa budyniowa:

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z mascarpone

Ciasto ucierane z mascarpone

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bakłażany marynowane w oliwie. Smaki lata

Bakłażany marynowane w oliwie.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Pleśniak z czerwonymi porzeczk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Naan na maślance

Naan na maślance

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tarta kokosowa z truskawkami

Tarta kokosowa z truskawkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym

Kaczka pieczona z jabłkami w s…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem
1

Smalec domowy z jabłkiem i maj…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka