Krupnik kurpiowski

Krupnik  kurpiowski

W ramach akcji Gotujemy po polsku zorganizowanej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia proponuję Krupnik kurpiowski. Mocny słodki napój alkoholowy z pewnością nie jest dla każdego ale może znajdzie się ktoś kto zechce wypróbować ten przepis. Ja, mam ciągle w barku  butelkę krupniku, odkąd zrobiłam go pierwszy raz. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polskie tradycje świątczne". Polecam:)

Zdjęcie - Krupnik  kurpiowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 szklanki spirytusu,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki cukru,
  • pół laski wanilii,
  • pół gałki muszkatołowj,
  • 3-4 goździki,
  • kawałk kory cynamonu,
  • po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny.

W rondelku zagotować wodę z przyprawami, szczelnie przykryć i gotować ok. 10-15 minut. Do dużego rondla wsypać cukier, zrobić karmel, dodać miód i dokładnie wymieszać. Wlać wywar z korzeni, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego wywaru stopniowo, stale mieszając, wlewać spirytus. Przykryć szczelnie, zostawić na noc do ostygnięcia. Następnego dnia przefiltrować, wlać do gąsiorka i zostawić na 10 dni. Gdy się ustoi, delikatnie przelać do butelek, i zostawić na 2-3 miesiące.

Na zdrowie:)

Zdjęcie - Krupnik  kurpiowski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów