Tiramisu
Popularne włoskie ciasto Tiramisu doczekało się wielu wersji, niektóre pewnie mają tyle wspólnego z orginałem, że zawierają masę z mascarpone albo są nasączone amaretto. Tak czy siak ciasto jest naprawdę pyszne w każdej odsłonie, w której ja próbowałam. Dzisiaj przedstawiam wersję z biszkoptem pieczonym zamiast ciastek. Może trochę bardziej pracochłonne ale bardzo dobre. Przepis wypatrzyłam w gazetce Wypieki z blachy.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na trzy części.
Składniki na nasącz:
- 150 ml mocnej kawy najlepiej espresso
- 50 ml amaretto (lub innego alkoholu)
Wszystkie składniki wymieszać. Nasączyć tym biszkopty.
Składniki na masę:
- ok.500 g serka mascarpone
- 100 ml śmieatnki kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- kakao
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać serek mascarpone i wszystko razem delikatnie wymieszać
Na nasączonym biszkopcie wyłożyć 1 część masy, posypać kakao, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, wyłożyć drugą część masy, posypać kakao, przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć, wyłożyć ostatnią część masy, obficie posypać kakao.
Smacznego:)