Tiramisu

 Tiramisu

Popularne włoskie ciasto Tiramisu doczekało się wielu wersji, niektóre pewnie mają tyle wspólnego z orginałem, że zawierają masę z mascarpone albo są nasączone amaretto. Tak czy siak ciasto jest naprawdę pyszne w każdej odsłonie, w której ja próbowałam. Dzisiaj przedstawiam wersję z biszkoptem pieczonym zamiast ciastek. Może trochę bardziej pracochłonne ale bardzo dobre. Przepis wypatrzyłam w gazetce Wypieki z blachy.

Zdjęcie -  Tiramisu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na  trzy  części.

Składniki na nasącz:

  • 150 ml mocnej kawy najlepiej espresso
  • 50 ml amaretto (lub innego alkoholu)

Wszystkie składniki wymieszać. Nasączyć tym biszkopty.

Składniki na masę:

  • ok.500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmieatnki kremówki
  • pół szklanki cukru pudru
  • kakao

Śmietanę  ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać serek mascarpone i wszystko razem delikatnie wymieszać

Na nasączonym biszkopcie wyłożyć 1 część masy, posypać kakao, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, wyłożyć drugą część masy, posypać kakao, przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć, wyłożyć ostatnią część masy, obficie posypać kakao.

Smacznego:)

Kategorie przepisów