Kotlet schabowy po gdańsku

Kotlet schabowy po gdańsku

 Zdjęcie - Kotlet schabowy po gdańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Rozpoczynam dziś przygodę z akcją Ireny i Andrzeja Gotujemy po polsku! Na pierwszy ogień idzie danie z okolic mi najbliższych, a więc z Gdańska:) Kuchnia gdańska bazowała od zawsze głównie na rybach jadanych w każdej postaci. Prócz ryb uznaniem cieszyło się mięso drobiowe, zwłaszcza kacze i gęsie, ale również i wieprzowina, którą często przygotowywano z dodatkiem piwa. Chciałabym dziś przybliżyć Wam właśnie taką piwną propozycję - kotlet schabowy po gdańsku. Pierwszy raz jedliśmy takie kotlety. Bardzo nam smakowały, były takie soczyste i miękkie. Wyraźnie czuć w nich piwo, zarówno podczas pieczenia jak i później jedzenia:) Kotleta podawałam z ziemniakami oraz buraczkami.

Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna" autorstwa Mai Bartczak. Kotlety po gdańsku dodaję oczywiście do akcji Gotujemy po Polsku, której patronuje SerwisZpierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Kotlet schabowy po gdańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 4 osób:

*4 kotlety schabowe bez kości

*jajko

*kilka łyżek bułki tartej

*1/2 szklanki jasnego piwa

*1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18%)

*ząbek czosnku

*olej do smażenia

*sól, pieprz

*dowolne zioła, np. estragon (ja dałam zioła prowansalskie)

*natka pietruszki do posypania

 

Wykonanie:

Do piwa dodać drobno posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła (u mnie prowansalskie). Marynatą zalać rozbite kotlety i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtoczyć w roztrzepanym jajku posypanym solą i pieprzem. Panierować w bułce tartej i smażyć.

Do śmietany dodać pieprz i ulubione zioła, polać nią usmażone kotlety i podgrzać jeszcze chwilę na patelni, na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)

Zdjęcie - Kotlet schabowy po gdańsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów