Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!
Oryginalnego Baileys`a nie piłam, ale ten domowy moge z czystym sumieniem polecić. Smakuje super, kto go spróbował nachwalic sie nie mógł:) Przepis znalazlam na blogu Atinki i Majanki. Polecam
Kolejne lody w mojej propozycji Lodowa akcja tym razem mocno cytrynowe coś wspaniałego jak ktoś lub kwaskowe mi smakowały bardzo a koleżanka również była zachwycona ich smakiem i zaraziłam ja chyba robieniem lodów :-)
Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.
Domowe lody są znakomite a waniliowe wprost rozpływają się w ustach, w ten piękny słoneczny dzień jak znalazł, a przygotowanie ich to czysta przyjemność :-) polecam wszystkim lodożercom i nie tylko
Hummus to pasta z cieciorki i tahiny. O tahinie pisałam wcześniej, tutaj znajdziecie przepis. Natomiast jeśli chodzi o hummus, to cóż mogę napisać. Jedni go uwielbiaja, inni nie cierpią. W każdym razie spróbować warto. Ja najbardziej lubie kromki pszennego chleba lub pity, grubo nasmarowane hummusem, obładowane plastrami pomidorów lub połówkami pomidorków koktajlowych i posypane spora ilościa posiekanej natki.
Uwielbiam kotlety, schabowe w przeróżnych panierkach, z kurczaka, mielone, z buraków i ziemniaków, selera, z płatków owsianych, ryżowe, wszystkie, a z kaszy manny, mmm...
Przekrójcie kapustę na pół, wykrójcie głąb i drobno poszatkujcie. Rozgrzejcie olej w szerokim i głębokim rondlu z pokrywką i wrzućcie kapustę. Cierpliwie mieszając, gotujcie na małym ogniu, aż kapusta zacznie mięknąć. Posypcie czarnuszką , dobrze wymieszajcie, by równomiernie rozprowadzić nasiona.
Jeśli ktoś lubi kluski leniwe to i te będą mu smakować. Sarasso są delikatniejsze w smaku, polane masłem smakują bosko a robi się je rekordowo szybko. Na piątkowy obiad idealne chociaż nie tylko na piątkowy.
Tahina to pasta sezamowa ze zmielonego sezamu i oleju. o orzechowym smaku, niezwykle popularna w krajach arabskich. Jej specyficzny smak i zapach nie dają sie niczym zastąpić. W wielu arabskich wypiekach zastępuje jajka-zamiast jednego jajka używa sie dwóch łyżeczek pasty rozmieszanej z odrobiną wody.
Bardzo delikatne , wręcz piankowe ciasto przypominające suflet (co prawda nigdy nie jadłam sufletu , ale właśnie tak go sobie wyobrażam). Słodkie , ale nie mdłe dzięki dodatkowi soku z cytryny , bardzo smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.
Przepis "stary jak świat". Kiedyś moja babcia robiła taki serek z dodatkiem kminku, ja już zdążyłam przetestować inne połączenia. Taki domowy serek jest o wiele lepszy od sklepowego i co bardzo ważne nie zawiera konserwantów. Polecam gorąco!
Chlebki pita chciałam zrobić od dawna ale jakoś bałam się, że wyjdą mi płaskie i nie bedą miały kieszonek. Więc zanim zabrałam się za nie, trochę poczytałam co na ich temat piszą w sieci. Najważniejszą rzeczą, którą wyczytałam było to, że piekarnik powinien być mocno nagrzany.
Tak bardzo zaciekawiło mnie to danie, że nie czekałam długo, żeby je zrobić. Taka forma przyrządzenia sznycla drobiowego zachwyciła mnie pod każdym względem bo danie jest nie tylko smaczne ale i kolorowe.