Likier krówka, czyli domowy baileys

Likier krówka, czyli domowy  baileys

Oryginalnego Baileys`a nie piłam, ale ten domowy moge z czystym sumieniem polecić. Smakuje super, kto go spróbował nachwalic sie nie mógł:) Przepis znalazlam na blogu Atinki i Majanki. Polecam

Zdjęcie - Likier krówka, czyli domowy  baileys  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1/4 - 1/2 litra wódki

1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (lub kajmaku)

1/2 szklanki smietany kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego

1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej

 

Mleko w puszce włozyc do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2i1/2 godziny, a następnie pozostawić je w tej wodzie do ostygnięcia. Użyłam masy kajmakowej, wiec jeden problem miałam z głowy:-)

Ostudzony kajmak przełozyc do miski i dodać do niego kawę czw odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (można delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na 2- 3 dni do przegryzienia.

Smacznego!

Kategorie przepisów