Likier krówka, czyli domowy baileys
Oryginalnego Baileys`a nie piłam, ale ten domowy moge z czystym sumieniem polecić. Smakuje super, kto go spróbował nachwalic sie nie mógł:) Przepis znalazlam na blogu Atinki i Majanki. Polecam
Składniki:
1/4 - 1/2 litra wódki
1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (lub kajmaku)
1/2 szklanki smietany kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego
1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
Mleko w puszce włozyc do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2i1/2 godziny, a następnie pozostawić je w tej wodzie do ostygnięcia. Użyłam masy kajmakowej, wiec jeden problem miałam z głowy:-)
Ostudzony kajmak przełozyc do miski i dodać do niego kawę czw odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (można delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.
Pozostawić na 2- 3 dni do przegryzienia.
Smacznego!