Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Dziś u nas rybnie.

Zdjęcie - Dorsz po włosku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorsz po włosku

600 g filetów dorsza

25 g masła

2 cytryny

50 g bułki tartej

30 g orzechów nerkowca

odrobina soli

ząbek czosnku

świeża papryczka chilli

pęczek natki

3 łyżki oliwy z oliwek

Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.

Z ryb wyjęłam pęsetą ości. Filety ułożyłam w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam sos z patelni. Dorsza piekłam w 180 stopniach, w termoobiegu, przez 25 minut.

W tym czasie zmiażdżyłam czosnek, posiekałam papryczkę chilli, starłam skórkę z drugiej cytryny i wycisnęłam z niej sok. Czosnek, resztę natki, skórkę i sok cytryny oraz papryczkę wymieszałam ze sobą.

Gotową rybę polałam już na talerzach sosem z chilli. Tak przygotowanego dorsza podałam z młodymi ziemniakami i z zieloną sałatą z sosem winegret.

* źródło - "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

Kategorie przepisów