Kapusta z czarnuszką według Nigelli

Zdjęcie - Kapusta z czarnuszką według Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne, proste danie - z książki "Nigella gryzie".

1 duża kapusta lub dwie mniejsze
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka czarnuszki
sól morska do smaku
500 ml wywaru warzywnego lub 500 ml wody i 1 kostka wywaru warzywnego
kilka kropli sosu sojowego
kilka kropli oleju sezamowego


Przekrójcie kapustę na pół, wykrójcie głąb i drobno poszatkujcie. Rozgrzejcie olej w szerokim i głębokim rondlu z pokrywką i wrzućcie kapustę. Cierpliwie mieszając, gotujcie na małym ogniu, aż kapusta zacznie mięknąć. Posypcie czarnuszką , dobrze wymieszajcie, by równomiernie rozprowadzić nasiona. Zalejcie wywarem, ponownie wymieszajcie, posólcie - ile trzeba, w zależności od tego, jak słony jest wywar- i gotujcie pod przykryciem mniej więcej 4 minuty. Zdejmijcie pokrywkę i sprawdźcie, jak miękka jest kapusta. Stwierdziłam, że dla mnie wystarczą mniej więcej 4 minuty pod przykryciem, po których jeszcze minutę gotuję kapustę odkrytą, mieszając. Skropcie sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszajcie.

Rok temu piekliśmy chleb z ciecierzycą:


Zdjęcie - Kapusta z czarnuszką według Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty z ziołami
2

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny
1

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Coleslaw z sosem farmerskim
1

Coleslaw z sosem farmerskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne
1

Hot Cross Buns – angiels…

food² food²
Food Square

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
1

Oatcakes - szkockie krakersy o…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy