Pasta tahina
Tahina to pasta sezamowa ze zmielonego sezamu i oleju. o orzechowym smaku, niezwykle popularna w krajach arabskich. Jej specyficzny smak i zapach nie dają sie niczym zastąpić. W wielu arabskich wypiekach zastępuje jajka-zamiast jednego jajka używa sie dwóch łyżeczek pasty rozmieszanej z odrobiną wody. Używa sie jej zarówno do pikantnych potraw, jak i deserów. Ja osobiście uwielbiam tahine rozsmarowaną na pieczywie. Przepis znalazłam w kasiążce H. Szymandrskiej "Poznaj nowe smaki".
Składniki:
10 dag ziaren sezamu
łyżka oliwy z oliwek
1 - 2 łyżki oleju sezamowego
Na gorącej patelni lekko uprażyć sezam, po czym utrzeć w moździerzu (lub zmiksować), stopniowo dodając olej sezamowy i oliwę. Ucierać tak długo, aż powstanie gęsty, gładki jednolity krem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakryć, przechwywać w lodówce.
Tahina wzbogaca smak wielu sosów, zup, potraw duszonych, dodatek gotowanych na parze brokułow, brukselki i kalafiorów. Doskonała jest też jako pasta do kanapek.
smacznego: