BRAZYLIJSKIE CIASTO MLECZNE (Torta de Leite)

BRAZYLIJSKIE CIASTO MLECZNE (Torta de Leite)

Zdjęcie - BRAZYLIJSKIE CIASTO MLECZNE (Torta de Leite) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo delikatne , wręcz piankowe ciasto przypominające suflet (co prawda nigdy nie jadłam sufletu , ale właśnie tak go sobie wyobrażam). Słodkie , ale nie mdłe dzięki dodatkowi soku z cytryny , bardzo smaczne i banalnie proste w przygotowaniu. Podczas pieczenia ciasto urosło mi wysoko w górę , a potem opadło , ale wciąż pozostało wysokie. W przepisie zabrakło mi jednak kilku ważnych szczegółów takich jak wielkość formy , czas i temperatura pieczenia , dlatego podałam według własnych ustaleń ;-) Przepis zaczerpnięty z Kuchni Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - BRAZYLIJSKIE CIASTO MLECZNE (Torta de Leite) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - u mnie 400 g , czyli trochę więcej niż 1 szkl. (u "Grumków" 460 g)
- tyle samo mleka zwykłego
- sok z 2 cytryn
- 6 jajek
- biszkopty

Żółtka , mleko (jedno i drugie) oraz sok cytrynowy ubić mikserem. Oddzielnie ubić pianę z białek i wymieszać z masą mleczną. Wlać do formy (u mnie 26 cm. średnicy) wyłożonej biszkoptami. Piec około 25 minut w temp. 200 st.C.

Uwaga:
Jeśli pieczemy ciasto w formie z otwieranym bokiem , to może przeciekać - najlepiej wyłożyć ją pergaminem lub zabezpieczyć folią aluminiową.

Zdjęcie - BRAZYLIJSKIE CIASTO MLECZNE (Torta de Leite) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów