Sznycel po grecku z fetą i oliwkami
Tak bardzo zaciekawiło mnie to danie, że nie czekałam długo, żeby je zrobić. Taka forma przyrządzenia sznycla drobiowego zachwyciła mnie pod każdym względem bo danie jest nie tylko smaczne ale i kolorowe.W przepisie podano 4 papryki pepperoni, ja dałam dwie i to też jest dużo więc jeśli ktoś nie jest smakoszem pikantnych dań radzę zmniejszyć ilość do 1. Zamieniłam też oliwki zielone na czarne bo jakoś nigdy nie kupuję zielonych a czarne w lodówce mam zawsze. Sznycle podałam z zapiekanymi ziemniakami. Przepis ten pochodzi z lipcowego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
- 250 g pomidorów
- 4 papryki pepperoni (dałam 2)
- 60 g zielonych oliwek (dałam czarne)
- 100 g fety
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek rozmarynu
- 4 kotlety z indyka ( u mnie kurczak)
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Pomidory i papryki umyć. Z pepperoni usunąć gniazda nasienne. Oliwki, papryki i pomidory pokroić w plastry, fetę pokruszyć. Zioła umyć i osuszyć. Z gałązek tymianku oberwać listki a z rozmarynu igiełki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kotlety umyć, oszuszyć i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć na blachę. Na mięsie rozłożyć pomidory, oliwki i pepperoni. Wierzch posypać ziołami i fetą. Całość oprószyć solą i pieprzem i piec około 10 minut.
Smacznego:)