Ja robiłam porcję dla jednej osoby, wiec miseczkę przykryłam talerzykiem, odwróciłam i miałam takie oto coś jak na zdjęciu.Pyszna sałatka, która wystarcza za cały obiad.Smacznego!
Nie przepadam raczej za sernikami, więc kiedy nachodzi mnie ochota na sernik, to koniecznie muszę go upiec. Piekę więc i potem mam spokój na dłuższy czas.
Przepis na grzybki marynowane mam od mojej mamy, ta z kolei ma go od swojej mamy, tak więc jest on w pewnym sensie tradycją rodzinną - zwłaszcza że cała rodzina to namiętni grzybiarze.
Ja wiem, że nasze babcie, robiły w zupełnie inny sposób nalewki, likiery i inne wyskokowe trunki dla siebie i swoich wojaków. Ja należę do grona osób niecierpliwych i wszystko muszę mieć na "teraz". Tak więc przepisy babć, przy moim tempie życia nie sprawdzają się.
Czas na coś słodkiego i coś po polsku - wybrałam rogaliki krucho-drożdżowe z Kuchni Polskiej Tradycyjnej. Zrobiłam je z powidłami śliwkowymi, konfiturą różaną oraz oczywiście ze słodką nutellą. Najlepsze były te z nutellą;)
Zmiel herbatniki, wymieszaj je z roztopionym masłem i ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki.Czekoladę rozpuść na parze i ostudź.
Piąty wpis to ... śledzie , bo dawno ich nie było ;))) Zrobiłam eksperymentalnie śledzika według przepisu podanego przez Yfcię w Galerii Potraw . Jeżeli lubicie pikantno-słodkie smaki , to ta potrawa jest właśnie dla Was .
Ja robie nieortodoksyjnie, bez zaczynu. Do miski wsypuję całą mąkę, robie wgłębienie, wsypuje drożdże i dosypuje trochę cukru. Zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje połowę pozostałego mleka, sól, resztę cukru i mieszam dokładnie. Dodaję jajka a na koniec resztę mleka i mieszam wszystko na gładka masę.
Kapustę ugotować w garze z wodą. W drugim garnku ugotować wywar z marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokroić z kiełbasą i boczkiem. Przesmażyć na oleju.
Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie.
Sernik od zawsze jest faworytem na świątecznym stole. Poszukuję zawsze innego przepisu, aby nie było nudno. Póki co wg mnie najlepszym jest sernik królewski, ale ten, który wykonałam na święta jest równiez godny polecenia.
Grzyby wrzucić do miski, zalać wodą, odstawić na kilka godzin. Warzywa obrać, umyć i wrzucić do gara z wodą. Dodać porcję rosołową, przyprawy i gotować. Namoczone grzyby wrzucić do warzyw wraz z przecedzoną wodą.
Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej.
Przyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)