Kantyczka
Przepis parę lat temu znalazłam w "Poradniku Domowym" - ciasto tak wszystkim zasmakowało , że na stałe weszło do świątecznego menu .
Składniki :
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag. masła lub margaryny ( ja dałam pół na pół )
- 8 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- pół szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- 30 dag. okrągłych biszkoptów
- aromat waniliowy
- 2 słoiki dżemu morelowego
- polewa czekoladowa
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po jednym żółtku , a potem mąkę z proszkiem ( 2 łyżki mąki odłożyć ) i aromat . Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie wymieszać z ciastem . Podzielić je na 3 równe części - do jednej dodać kakao , do drugiej przesiany suchy mak , do trzeciej odłożoną mąkę . W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm układać warstwami :
- ciemne ciasto
- biszkopty
- dżem
- ciasto z makiem
- biszkopty
- dżem
- jasne ciasto
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec , aż wierzch się zrumieni , a boki zaczną odstawać od blachy . Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową .
w całości - po oblaniu polewą czekoladową
... i w przekroju