Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzas na coś słodkiego i coś po polsku - wybrałam rogaliki krucho-drożdżowe z Kuchni Polskiej Tradycyjnej. Zrobiłam je z powidłami śliwkowymi, konfiturą różaną oraz oczywiście ze słodką nutellą. Najlepsze były te z nutellą;)

Rogaliki były przepyszne i rozeszły się w ekspresowym tempie. Takie kształty zawdzięczają naszej wspólnej mojej i Synusia pracy i są trochę nietypowe, takie śmieszne;) Na zdjęciu nie prezentują się może zbyt ładnie, ale brak światła słonecznego ma niestety ogromny wpływ na moje zdjęcia i nie są one takie jakie bym chciała.

Zdjęcie - Rogaliki krucho-drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*25 dag masła

*5 dag drożdży

*1/2 kg mąki

*1 łyżeczka cukru

*szczypta soli

*2 jajka

*2 łyżki kwaśnej śmietany

*powidła, dżem, konfitura lub nutella :)

Wykonanie:

Drożdże, cukier i śmietanę rozmieszać. Zostawić na parę minut aż urosną. Z mąki, masła i jajek, dodając sól i wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu. Rozwałkować placki, przeciąć na 4 części, ułożyć na nich powidła, zawinąć rogalik.

Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku około 180 stopni.

Smacznego :)

Kategorie przepisów