Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

50 g drożdży - mogą być suche

450 g maki

cukier do smaku

szczypta soli

ciepłe mleko – ok. 2/3 litra

3 jajka

Ja robie nieortodoksyjnie, bez zaczynu. Do miski wsypuję całą mąkę, robie wgłębienie, wsypuje drożdże i dosypuje trochę cukru. Zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje połowę pozostałego mleka, sól, resztę cukru i mieszam dokładnie. Dodaję jajka a na koniec resztę mleka i mieszam wszystko na gładka masę.

Odstawiam na 30 minut i czekam aż ciasto urośnie.

Mieszam i dodaje starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Mieszam wszystko i odstawiam znów na 20-30 minut. Następnie smażę na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy