Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
50 g drożdży - mogą być suche
450 g maki
cukier do smaku
szczypta soli
ciepłe mleko – ok. 2/3 litra
3 jajka
Ja robie nieortodoksyjnie, bez zaczynu. Do miski wsypuję całą mąkę, robie wgłębienie, wsypuje drożdże i dosypuje trochę cukru. Zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje połowę pozostałego mleka, sól, resztę cukru i mieszam dokładnie. Dodaję jajka a na koniec resztę mleka i mieszam wszystko na gładka masę.
Odstawiam na 30 minut i czekam aż ciasto urośnie.
Mieszam i dodaje starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Mieszam wszystko i odstawiam znów na 20-30 minut. Następnie smażę na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.