Swiateczna babka poswiatecznie

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniewaz to moj pierwszy wpis na blogu po Swietach pragne podziekowac wszystkim jeszcze raz za zyczenia. Mam nadzieje, ze rowniez dla Was ten czas byl pelen radosci i naprawde rodzinnej atmosfery.


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)
Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.
To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.
Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka czekoladowo-migdalowa

skladniki:
100g gorzkiej czekolady
120g masla
120g cukru
4 jajka
szczypta soli
70g mielonych migdalow
60g maki
polewa czekoladowa
tluszcz i bulka tarta do foremki

wykonanie:
Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.
Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.

Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.
Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.
Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.
Smacznego!


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Torcik z czereśniami

Torcik z czereśniami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
2

Kruche ciasto z morelami i pia…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Ciasto grysikowe z czerwoną porzeczką

Ciasto grysikowe z czerwoną po…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Ciasto styropian z jagodami

Ciasto styropian z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z jagodami, budyniem i bezą

Tarta z jagodami, budyniem i b…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasto z jagodami i budyniową pianką

Ciasto z jagodami i budyniową…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Cynamonowa tarta z rabarbarem i truskawkami

Cynamonowa tarta z rabarbarem…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Sernik malinowo-migdałowy

Sernik malinowo-migdałowy

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Leśny mech.. po raz drugi
1

Leśny mech.. po raz drugi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Babka waniliowa

Babka waniliowa

figmara figmara
figowe smaki

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com