Swiateczna babka poswiatecznie

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniewaz to moj pierwszy wpis na blogu po Swietach pragne podziekowac wszystkim jeszcze raz za zyczenia. Mam nadzieje, ze rowniez dla Was ten czas byl pelen radosci i naprawde rodzinnej atmosfery.


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzyznam, ze dla mnie te Swieta byly nieco inne niz do tej pory, praktycznie wiecej czasu udalo sie nam spedzic na swiezym powietrzu niz przy stole. Mimo, ze smakolykow nie brakowalo to pogoda sprawila, ze tym razem nikt nie czul sie przejedzony :)
Czyniac przygotowania do Swiat poszukiwalam przepisu na babke, ktora w tym roku zagosci na naszym stole. Tradycyjnie powinna to byc moja ulubiona babka majonezowa, ale tym razem pokusilo mnie zeby sprobowac czegos innego. Juz przed swietami upieklam babke z nutella, ale stwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami.
To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem.
Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich.

Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka czekoladowo-migdalowa

skladniki:
100g gorzkiej czekolady
120g masla
120g cukru
4 jajka
szczypta soli
70g mielonych migdalow
60g maki
polewa czekoladowa
tluszcz i bulka tarta do foremki

wykonanie:
Polamana na kawalki czekolade wlozyc do rondelka wraz z maslem i cukrem i stopic w kapieli wodnej.
Zoltka, mielone migdaly, make i szczypte soli dokladnie wymieszac. Dodac przestudzona mase czekoladowa.
Bialka ubic na sztywna piane i dodawac stopniowo do ciasta. Wymieszac.

Foremke o pojemnosci 1,1 litra wysmarowac tluszczem i obsypac bulka tarta. Napelnic ciastem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175°C przez okolo 45 minut.
Upieczona babke studzimy 10 minut w foremce po czym mozemy ja wyciagnac.
Dekorujemy polewa czekoladowa lub jak ja rozpuszczona czekolada z odrobina masla.
Smacznego!


Zdjęcie - Swiateczna babka poswiatecznie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy z tych kategorii

Szwedzki jabłecznik

Szwedzki jabłecznik

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
1

Ciasto czekoladowe z masłem or…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowa kostka
2

Orzechowa kostka

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Czekoladowo-różany sernik na Walentynki

Czekoladowo-różany sernik na W…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Biszkopt z kremem i musem truskawkowym
1

Biszkopt z kremem i musem trus…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Tort czekoladowy bez wyrzutów sumienia

Tort czekoladowy bez wyrzutów…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Przepisy z tych kategorii

Babka piaskowa kokosowa
1

Babka piaskowa kokosowa

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Dyniowa babka na Halloween
1

Dyniowa babka na Halloween

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Babka czekoladowa
4

Babka czekoladowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cambella ze śliwką i marchewką

Cambella ze śliwką i marchewką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Korzenna babka dyniowa
1

Korzenna babka dyniowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty