Schab ze śliwką
Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie.
Składniki:
*ok. 1,5 kg schabu bez kości
*śliwki suszone
*2 ząbki czosnku - można dać więcej
*przyprawy: majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Wykonanie:
Schab namoczyć w mocno osolonej i przyprawionej wodzie przez 2 dni, trzymając naczynie w lodówce. Następnie wyjąc, osuszyć, zrobić w środku tunel i nadziać obficie śliwkami suszonymi. Obtoczyć przyprawami wyjętymi z wody.
Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok.200 stopni przez jakąś godzinkę lub nieco dłużej.
Smacznego.