Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Zdjęcie - Schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Schab ze śliwką robię od czasu do czasu, zwłaszcza na święta. Bardzo nam smakuje takie połączenie i serdecznie polecam, jest pycha! Nie podaję dokładnych ilości przypraw, robię to zwykle "na oko". Schab zaliczam go do Kuchni Noworocznej zorganizowanej przez Olgę Smile i jest to moja ostatnia propozycja w naszej zabawie.

Zdjęcie - Schab ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*ok. 1,5 kg schabu bez kości

*śliwki suszone

*2 ząbki czosnku - można dać więcej

*przyprawy: majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Wykonanie:

Schab namoczyć w mocno osolonej i przyprawionej wodzie przez 2 dni, trzymając naczynie w lodówce. Następnie wyjąc, osuszyć, zrobić w środku tunel i nadziać obficie śliwkami suszonymi. Obtoczyć przyprawami wyjętymi z wody.

Zawinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze ok.200 stopni przez jakąś godzinkę lub nieco dłużej.

Smacznego.

Kategorie przepisów