Czekoladowy sernik marmurkowy

Czekoladowy sernik marmurkowy

 

Składniki:

175 g herbatników Petit Beurre

100 g rozpuszczonego masła

150 g gorzkiej czekolady

700 g sera śmietankowego 30%

1 szklanka cukru

1/8 łyżeczki soli

3 jajka

1 szklanka gęstej śmietany

1 łyżka esencji waniliowej

 

Zmiel herbatniki, wymieszaj je z roztopionym masłem i ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki.

Czekoladę rozpuść na parze i ostudź.

Wymieszaj ser, dodaj cukier, sól, ubij na gładką masę. Dodawaj kolejno po 1 jaju i ubijaj. Na końcu dodaj śmietanę i esencję waniliową, wymieszaj.

Odłóż ok. 1,5 szklanki masy, dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

Do tortownicy wlej białą masę, następnie łyżką wyłóż masę czekoladową, trzonkiem utwórz marmurek.

Piecz sernik 1 godzinę i 15 minut w 150 stopniach. Ciasto jest gotowe, gdy w środkowej części nie jest całkowicie zestalone i lekko drży, gdy poruszasz tortownicą.

Zostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia, na noc wstaw do lodówki, podawaj na drugi dzień.

 

Sernik jest naprawdę przepyszny! Dla mnie Number 1 wśród serników.

Kategorie przepisów