W poszukiwaniu babki

Zdjęcie - W poszukiwaniu babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - W poszukiwaniu babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden.
Pomyslalam sobie, ze skoro mam sie ograniczyc tylko do jednej babki to dobrze by bylo przetestowac znalezione receptury. Ostatecznie jesli zadna z babek nie przypadnie nam do gustu to moge upiec moja ulubiona babke majonezowa, ktora polecalam na blogu rok temu.
Ale poki co na pierwszy ogien poszla babka z nutella. Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie.

Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki z ciastem znalazly sie w piekarniku poczulam jak zapach nutelli powoli wypelnia najpierw kuchnie, a potem przylegly do niej salon. Poczulam, ze Swieta sa juz za progiem. A kiedy dwie sliczne babeczki zostaly juz upieczone, za oknem pojawilo sie sloneczko, ktore bardzo niesmialo wygladalo zza chmur.

Zdjęcie - W poszukiwaniu babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - W poszukiwaniu babki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z nutella

skladniki:
3 szklanki maki
25 dkg masla
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki smietany 18%
2 lyzeczki proszku do pieczenia
200g nutelli
3 lyzki rumu lub araku
maslo do wysmarowania fremki
bulka tarta

wykonanie:

Ucieramy maslo na gladka mase, dodajemy do tego jajka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie do balosci.
Dolewamy mleko i smietane, nadal ucieramy. Dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie czesci, do jednej dodajemy nutelle, a do drugiej rum.
Foremke wysmarowana maslem obsypujemy bulka tarta. Najpierw nakladamy mase z rumem, a nastepnie z nutella. Za pomoca widelca, spiralnymi ruchami przemieszamy oba ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez okolo 50-60 minut.
Przestudzona babke posypujemy cukrem pudrem.

Uwagi: Ja uzylam dwoch malych foremek i pieklam moje babki ponad 60 minut. Moze to kwestia piekarnika.
Babka jest raczej malo slodka.

zrodlo


Kategorie przepisów

Podobne przepisy