Morele wymieszać z cukrem i laskami wanilii, zostawić na 2-3 godziny.Pogotować je chwilę, część zmiksować.Przekładać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem - gotowe.
Bardzo ją lubię chociaż nienawidzę drylowania wiśni. Kupiłam ręczną drylownicę i idzie mi lepiej niż nożem w zeszłym roku ale i tak straszna robota. No ale ja lubię wiśnie i przetwory z nich, więc cóż robić.
Świderki z sosem ze świeżych pomidorków - uwielbiam takie jedzonko. Proste, szybkie do zrobienia i baaardzo pyszne. Latem takie obiadki są najlepsze, szczególnie w Italii, którą wspominam za każdym razem gotując coś włoskiego w mojej gdańskiej kuchni.
Ta sałatka wpadła mi w oko jakiś czas temu - i od tego czasu "chodziła za mną". Aż się doczekała. ;)Jest naprawdę BARDZO prosta, jak już się znajdzie ochotnika do obierania bobu. Przepis pochodzi z bloga kawusi. Swoją robiłam jakiś czas po przeczytaniu sałatki, więc możliwe, że nie zachowałam proporcji.
Najpierw kupiłam mielone, potem nie wiedziałam, co z nim zrobić. A potem rozpędziłam się przy stoisku warzywnym, zainspirowana sugestią jednej z uczestniczek mojego ukochanego forum, że fasolka szparagowa może z powodzeniem zostać użyta zamiast makaronu. Ostatecznie więc powstały cukinie faszerowane, duszone w sosie pomidorowym i podane na żółtej fasolce.
Zaintrygował mnie ten przepis i musiałam go wypróbować.Babeczki wyszły bardzo lekkie i wilgotne, mocno czekoladowe.Cukinia i marchewka nie są wyczuwalne.
Zalać kilogram pociętych orzechów (jeszcze zielonych - takich, które jeszcze da się pokroić) jednym litrem spirytusu. Do tego dorzucić pokrojoną połówkę cytryny, korę cynamonu i goździki. Teraz przez 40 dni całość ma zażywać za dnia światła słonecznego, codziennie będąc wstrząsaną.
To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)
Cebulę przysmażyć na oliwie, pod koniec dodać curry i smażyć jeszcze 30 sekund. Wymieszać cebulę, posiekany miąższ cukinii, pomidor, śmietanę i fetę, dosypać tymianek, posolić do smaku.