Czekoladowe ciasto z cukinią

Już dawno chciałam sprawdzić, jak smakuje takie ciasto. Do tej pory z "warzywnych" ciast przetestowałam marchewkowe i dyniowe - po cukiniowym spodziewałam się podobnego smaku.  Z wielu różnych przepisów wybrałam propozycję Bajaderki z forum cincin na czekoladowe ciasto z cukinią. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego !

To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 170 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka [ dałam 4 mniejsze ]
  • 2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
  • 1/3 szklanki rumu , brandy lub wody [ dałam wodę z kilkoma kroplami aromatu rumowego ]
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów [ u mnie włoskie ]
  • 1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka

 

Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i rum [ lub wodę ]. Wymieszać - ciasto wygląda jakby się zwarzyło, ale po dodaniu mąki będzie gładkie i jednolite.

Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą [ użyłam tortownicy z kominkiem - o średnicy 30 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut [ do suchego patyczka ]. Moje ciasto siedziało w piekarniku prawie 1,5 godziny.

Wyłożyć z formy na drucianą siateczkę, ostudzić [ moje stygło w tortownicy ]. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Wieprzowina z paprykowym sosem…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową

Jagodzianki FIT z kruszonką ko…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Sałatka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Sałatka ziemniaczana z wędzony…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki

Jagodzianki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dżem brzoskwiniowo - malinowy, bez cukru

Dżem brzoskwiniowo - malinowy,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Rafaello babci Uli

Rafaello babci Uli

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Ciasteczka owsiane bez pieczenia

Ciasteczka owsiane bez pieczen…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lodowe brownie

Lodowe brownie

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Zwijane drożdżówki z orzechami

Zwijane drożdżówki z orzechami

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka z rukoli z truskawkami i pekanami
1

Sałatka z rukoli z truskawkami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Domowe pesto z  bazylii
1

Domowe pesto z bazylii

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki