Czekoladowe ciasto z cukinią

Już dawno chciałam sprawdzić, jak smakuje takie ciasto. Do tej pory z "warzywnych" ciast przetestowałam marchewkowe i dyniowe - po cukiniowym spodziewałam się podobnego smaku.  Z wielu różnych przepisów wybrałam propozycję Bajaderki z forum cincin na czekoladowe ciasto z cukinią. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego !

To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 170 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka [ dałam 4 mniejsze ]
  • 2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
  • 1/3 szklanki rumu , brandy lub wody [ dałam wodę z kilkoma kroplami aromatu rumowego ]
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów [ u mnie włoskie ]
  • 1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka

 

Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i rum [ lub wodę ]. Wymieszać - ciasto wygląda jakby się zwarzyło, ale po dodaniu mąki będzie gładkie i jednolite.

Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą [ użyłam tortownicy z kominkiem - o średnicy 30 cm ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut [ do suchego patyczka ]. Moje ciasto siedziało w piekarniku prawie 1,5 godziny.

Wyłożyć z formy na drucianą siateczkę, ostudzić [ moje stygło w tortownicy ]. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

Zdjęcie - Czekoladowe ciasto z cukinią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z kajmakiem i słonecznikiem

Jabłecznik z kajmakiem i słone…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Zdrowe ciasteczka owsiane z orzechami

Zdrowe ciasteczka owsiane z or…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pudding chia

Pudding chia

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Dlaczego Pączusia trąciła starym pączkiem i bardzo zielony zimny deser

Dlaczego Pączusia trąciła star…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klasyczna szarlotka

Klasyczna szarlotka

Kaś Kaś
Bake&Taste

Przepisy z tych kategorii

Wielkanocna baba zaparzana

Wielkanocna baba zaparzana

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Migdałowe ciasto z polentą i pomarańczami bezglutenowe

Migdałowe ciasto z polentą i p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto z kremem cytrynowym i bezą
4

Ciasto z kremem cytrynowym i b…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegańska babka cytrynowa
2

Wegańska babka cytrynowa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Tort Wielkanocny
2

Tort Wielkanocny

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe

Torta della Nonna kruche ciast…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia