Czekoladowe ciasto z cukinią
Już dawno chciałam sprawdzić, jak smakuje takie ciasto. Do tej pory z "warzywnych" ciast przetestowałam marchewkowe i dyniowe - po cukiniowym spodziewałam się podobnego smaku. Z wielu różnych przepisów wybrałam propozycję Bajaderki z forum cincin na czekoladowe ciasto z cukinią. Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś tak pysznego !
To idealna propozycja dla wielbicieli czekolady - mocno kakaowe ciasto z kawałeczkami czekolady i chrupiących orzechów, lekko wilgotne dzięki cukinii ( która wcale nie jest wyczuwalna w cieście ) . Uwaga: bardzo szybko znika ! ;-)
Składniki :
- 170 g masła lub margaryny
- 2 szklanki cukru
- 3 duże jajka [ dałam 4 mniejsze ]
- 2 szklanki startej cukinii [ nie ubijać w szklance ]
- 1/3 szklanki rumu , brandy lub wody [ dałam wodę z kilkoma kroplami aromatu rumowego ]
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka posiekanych orzechów [ u mnie włoskie ]
- 1 szklanka czekoladowych chipsów lub grubo posiekanej czekolady
- pół szklanki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki mleka
Cukinię obrać , usunąć nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, dobrze ubić. Do masy dodać cukinię i rum [ lub wodę ]. Wymieszać - ciasto wygląda jakby się zwarzyło, ale po dodaniu mąki będzie gładkie i jednolite.
Mąkę wymieszać z kakao, czekoladą, orzechami, sodą, proszkiem i cynamonem. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wlać do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą [ użyłam tortownicy z kominkiem - o średnicy 30 cm ].
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut [ do suchego patyczka ]. Moje ciasto siedziało w piekarniku prawie 1,5 godziny.
Wyłożyć z formy na drucianą siateczkę, ostudzić [ moje stygło w tortownicy ]. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.