prosta sałatka pod piwo
Ta sałatka wpadła mi w oko jakiś czas temu - i od tego czasu "chodziła za mną". Aż się doczekała. ;)
Jest naprawdę BARDZO prosta, jak już się znajdzie ochotnika do obierania bobu. Przepis pochodzi z bloga kawusi. Swoją robiłam jakiś czas po przeczytaniu sałatki, więc możliwe, że nie zachowałam proporcji. Ale wyszła bardzo smacznie - pasowała świetnie do pasków z piersi kurczaka na chrupiąco i zimnego piwka. :D
700 g bobu ugotowanego i obranego z łupinek
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(mozna dodać więcej jak ktoś lubi)
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy (u mnie francuska)
3 łyżki oleju
sól
Obrany i wystudzony bób wsypać do miski.Do oddzielnej miseczki wrzucić przeciśniety czosnek,musztardę i szybko mieszając dolać olej (sos powinien mieć konsystencję emulsji).Przygotowany sos wlać do bobu,dobrze wymieszać doprawić solą.Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Tyle przepis kawusi. Ja miałam worek bobu - taki większy, chyba kilogramowy. Czosnku dałam jakieś 2,5 wielkiego zęba (świeży czosnek - pycha). Musztard po 3 łyżeczki, oleju na oko. A o soli zapomniałam. Ale sałatka na tym nic nie straciła - chyba. Bardzo polecam, do piwa, do grilla, mięs. :)
Jest naprawdę BARDZO prosta, jak już się znajdzie ochotnika do obierania bobu. Przepis pochodzi z bloga kawusi. Swoją robiłam jakiś czas po przeczytaniu sałatki, więc możliwe, że nie zachowałam proporcji. Ale wyszła bardzo smacznie - pasowała świetnie do pasków z piersi kurczaka na chrupiąco i zimnego piwka. :D
700 g bobu ugotowanego i obranego z łupinek
2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę(mozna dodać więcej jak ktoś lubi)
2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy (u mnie francuska)
3 łyżki oleju
sól
Obrany i wystudzony bób wsypać do miski.Do oddzielnej miseczki wrzucić przeciśniety czosnek,musztardę i szybko mieszając dolać olej (sos powinien mieć konsystencję emulsji).Przygotowany sos wlać do bobu,dobrze wymieszać doprawić solą.Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Tyle przepis kawusi. Ja miałam worek bobu - taki większy, chyba kilogramowy. Czosnku dałam jakieś 2,5 wielkiego zęba (świeży czosnek - pycha). Musztard po 3 łyżeczki, oleju na oko. A o soli zapomniałam. Ale sałatka na tym nic nie straciła - chyba. Bardzo polecam, do piwa, do grilla, mięs. :)