Nalewka orzechowa na sposób włoski

Nalewka orzechowa na sposób włoski
Zdjęcie - Nalewka orzechowa na sposób włoski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis zaczerpnięty od Małgosi z Toskanii:

Zalać kilogram pociętych orzechów (jeszcze zielonych - takich, które jeszcze da się pokroić) jednym litrem spirytusu. Do tego dorzucić pokrojoną połówkę cytryny, korę cynamonu i goździki. Teraz przez 40 dni całość ma zażywać za dnia światła słonecznego, codziennie będąc wstrząsaną.

Po 40 dniach dodać syrop z butelki czerwonego wina (jakiegoś zwykłego używanego przez nas do obiadu) oraz 700g cukru. Syrop przygotowuje się poprzez lekkie podgrzanie wina z cukrem oraz jeszcze goździkami i cynamonem. Razem z dodanymi od razu powinno być ich około po 3g. Przestudzony syrop dolać do zalanych orzechów i odstawić znowu, ale tym razem na 10 dni. Pamiętać dalej o wstrząsaniu. Na koniec należy odfiltrować wszystkie stałe składniki i cieszyć się smakiem pysznej nalewki orzechowej :)
(A najlepiej odstawić w ciemne miejsce i otworzyć po roku).

Zdjęcie - Nalewka orzechowa na sposób włoski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Nalewka orzechowa na sposób włoski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów