Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane

Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane
Zdjęcie - Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z tej strony.

1 łyżka śmietany
1/4 do 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki curry
pół pomidora
1 łyżeczka tymianku
2 cukinie
1 cebula
ser
pieprz

dodatkowo - pokruszona feta

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć.

Posiekać miąższ cukinii, cebulę i pomidor.

Cebulę przysmażyć na oliwie, pod koniec dodać curry i smażyć jeszcze 30 sekund. Wymieszać cebulę, posiekany miąższ cukinii, pomidor, śmietanę i fetę, dosypać tymianek, posolić do smaku.

Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, ułożyć cukinie, napełnić je farszem, posypać serem.

Zapiekać 20 minut. (Ja trzymałąm cukinie 40 minut).

Zdjęcie - Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów