Serbia: Punjene tikvice - cukinie faszerowane
Przepis z tej strony.
1 łyżka śmietany
1/4 do 1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki curry
pół pomidora
1 łyżeczka tymianku
2 cukinie
1 cebula
ser
pieprz
dodatkowo - pokruszona feta
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Cukinie przeciąć na pół i wydrążyć.
Posiekać miąższ cukinii, cebulę i pomidor.
Cebulę przysmażyć na oliwie, pod koniec dodać curry i smażyć jeszcze 30 sekund. Wymieszać cebulę, posiekany miąższ cukinii, pomidor, śmietanę i fetę, dosypać tymianek, posolić do smaku.
Wysmarować masłem naczynie do zapiekania, ułożyć cukinie, napełnić je farszem, posypać serem.
Zapiekać 20 minut. (Ja trzymałąm cukinie 40 minut).