Knedle z ciasta serowego z morelami
Do tej pory robiłam knedle ziemniaczane ze śliwkami, takie knedle robię pierwszy raz...
Przepis od Alexandry:
Knedle z ciasta serowego z morelami
Na 2-3 porcje:
- 250g białego sera
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki roztopionego masła
- 12 małych, slodkich moreli
Ser zmielić lub po prostu dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię i schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc. Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w dużym, szerokim rondlu.
Morele umyć, naciąć i usunąć pestki i w ich miejsce wlożyć kostkę cukru - ja wsypałam po porstu łyżeczkę cukru.
Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim morele dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Delikatnie włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, obniżyć ogień i gotować 8-10 minut, aż morele będą miękkie. Delikatnie wyjąć knedle łyżką cedzakową.
Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, można też posypać je lekko cynamonem.
My zazwyczaj jemy knedle ze śmietaną - tak tez było tym razem :)