Fusilli con salsa di pomodoro fresco
Świderki z sosem ze świeżych pomidorków - uwielbiam takie jedzonko. Proste, szybkie do zrobienia i baaardzo pyszne. Latem takie obiadki są najlepsze, szczególnie w Italii, którą wspominam za każdym razem gotując coś włoskiego w mojej gdańskiej kuchni. Włosi zamykają swoje zakłady pracy i jadą do domu, by się posilić, a potem chwilę odpocząć podczas sejsty, może zasnąć... Zamykają drewniane okiennice, by gorące słońce nie przeszkadzało podczas drzemki. W mieście nastaje cisza...przerywana jedynie odgłosami cykad i świerszczy, czasami leniwie sunącego auta. Na ulicach błądzą turyści podziwiając piękne wąskie uliczki, schodki, kwiaty na balkonach, oknach, parapetach, chłonąc zabytki, atmosferę miejsca i to gorące słońce, które opala ramiona, twarze i plecy...
Swoim wspomnieniowym makaronowym daniem przyłączam się do Wędrówki Ireny i Andrzeja z Widelcem po Europie, a także do Pomidorowej Akcji Olgi. Przepis na to danie znalazłam w książce "Kuchnia Włoska" wydawnictwa Bellona, ale troszkę go zmodyfikowałam.
Składniki (robiłam z połowy porcji):
*10 dojrzałych pomidorów
*2 posiekane ząbki czosnku
*1/3 szklanki (90ml) oliwy extra vergine
*sok z 1 cytryny
*szczypta soli
*500g makaronu fusilli
*parmezan do posypania
*8 świeżych listków bazylii rozdrobnionych (dałam suszoną)
Wykonanie:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Odlać sok i włożyć do salaterki. Dodać posiekany czosnek, połowę ilości oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą do smaku. Ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej wody. Odcedzić i przełożyć do salaterki. Dodać resztę oliwy oraz sos pomidorowy. Postrząsnąć salaterką, wymieszać , posypać parmezanem, bazylią i podawać.
Smacznego:)