Zostało mi jeszcze sporo dyni, choć "Festiwal Dyni" już się skończył. Nie mogę jej zmarnować, więc działam. Przygotowałam tym razem placki dyniowo - ziemniaczane na słodko, polecam!
Seler marynowany to taki świetny wynalazek. Lubię go bo sałatka z nim jest zawsze pyszna a wypróbowałam już naprawdę wiele przepisów. Sałatki z selerem świetnie nadają się pod wędlinę i do kieliszka. Polecam:)
Ten dżem zrobiłam już dawno, jeszcze we wrześniu, kiedy moje drzewka brzoskwiniowe sypnęły owocem. Zawsze mam problem, co zrobić z brzoskwiniami, zwłaszcza w takim roku, jak obecny, kiedy słońca było mało i owoce były po prostu kwaśne.
Był u Ani. Lubię do niej wpadać, czytać jej wspomnienia, zauroczenia, oglądać zdjęcia. No i spodobał mi się taki żółty, imbirowy, radosny. Zrobiłam. Kilka słoików. Dziś rano próbowaliśmy. Pyszny. :-) A potem z koszykiem pełnym przetworów, które zdążyłam przygotować od końca lata, pojechaliśmy na urodziny mojej przyjaciółki.
Delikatne i panacakes dyniowe z dodatkiem suszonej żurawiny rozpływa się w ustach. Lekko słodkawe, choć jeśli ktoś woli bardziej można posmarować konfiturami lub posypać cukrem pudrem.Polecam
Uległam ostatnio pokusie i kupiłam książkę Kluski i kluseczki z Biblioteki Poradnika Domowego. Jest w niej mnóstwo przepisów na proste ale smaczne dania. Dzisiaj wypróbowałam pierwszy, na którym otworzyła mi się ta książka ale coś czuję, że często będę do niej wracać a najpewniej w piątki bo zawsze w ten dzień mam problem z obiadem.
Wczoraj wybieraliśmy się na najnowszą część Harrego Pottera, bilety kupione, wcześnie się zebraliśmy i ogólnie nastrój pozytywny, ale niestety nie udało się nam dotrzeć do kina. Drogi na naszym osiedlu były tak oblodzone, że musieliśmy zrezygnować z wyprawy i wrócić do domu. Przyznam, że bardzo mnie to zdenerwowało.
Pierwszy raz ten przepis widziałam w którymś z programów Ricka Steina. Jest banalnie prosty a ciasto wspaniałe - słoneczne, pozytywne i stawiające na nogi w zimowe dni.
Korzenny syrop imbirowy wypatrzyłam u Bei. Bardzo mi się spodobał, a ponieważ bardzo lubię takie zapachy i smaki postanowiłam go zrobić. Pięknie intensywnie pachnie i naprawdę fajnie smakuje. Można go użyć do wypieków, deserów, a także do czegoś mocniejszego;). Ja polubiłam go w herbatce. Fajnie rozgrzewa podczas zimowych dni.
Te muffinki zasmakowały również tym, którzy za piernikiem nie przepadają. Są mięciutkie,aromatyczne (ale nie szczypiące w język, tak jak niektóre pierniczki) i nie za słodkie. Zamiast golden syrup uzyłam miodu z maślanki. Bardzo gorąco polecam!
Mini gorka przed blokiem roi sie od dzieci z saneczkami.Chcialabym byc dzieckiem. Moc wytarzac sie w bialym puchu albo zrobic bitwe na sniezki.Zamiast tego w moich dloniach laduje kolejna porcja lepkiej masy, z ktorej powstaja kragle klopsiki. Wymyslilam je sobie jakis czas temu przy okazji pierogow z kasza gryczana. Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne.