Dżem z gruszek, cytryny i imbiru

Dżem z gruszek, cytryny i imbiru

Był u Ani. Lubię do niej wpadać, czytać jej wspomnienia, zauroczenia, oglądać zdjęcia. No i spodobał mi się taki żółty, imbirowy, radosny. Zrobiłam. Kilka słoików. Dziś rano próbowaliśmy. Pyszny. :-) A potem z koszykiem pełnym przetworów, które zdążyłam przygotować od końca lata, pojechaliśmy na urodziny mojej przyjaciółki. Mam nadzieję, że będzie jej miło odkręcać kolejne wieczka i próbować moich borówek, dżemów, sosów, kurek, musztard itd. Gdy je przygotowywałam, to zawsze odkładałam jeden słoik dla niej, z myślą o dzisiejszym święcie. Ona się trochę podśmiewuje z tego, że z osoby zawodowej, pracoholicznej zrobiłam się taka domowa. Miał to więc być i prezent od serca i prezent od domowej kury. ;-)  Dżem gruszkowy też się w tym zestawie znalazł . ;-))

Zdjęcie - Dżem z gruszek, cytryny i imbiru  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z gruszek, cytryny i imbiru

8 szklanek obranych i pokrojonych w kostkę gruszek

2 cytryny

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

280 g cukru

Z wyparzonych, wymytych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.

Wszystkie składniki dżemu umieścić w garnku i gotować na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Od czasu do czasu mieszać. Gruszki mają pozostać w kawałkach.


Kategorie przepisów