Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)
Te muffinki zasmakowały również tym, którzy za piernikiem nie przepadają. Są mięciutkie,aromatyczne (ale nie szczypiące w język, tak jak niektóre pierniczki) i nie za słodkie. Zamiast golden syrup uzyłam miodu z maślanki. Bardzo gorąco polecam!
/źródło: Moje wypieki/
Muffiny piernikowe (gingerbread muffins)
Składniki na 12 muffinek:
250g mąki
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1i 1/2 łyzeczki mielonego imbiru
1 łyzeczka cynamonu
1/4 łyzeczki mielonych goździków ( lub utłuczonych w moździerzu)
1 jajko
50g ciemnego cukru muscovado
50g jasnego cukru muscovado
150 ml mleka
1/4 łyzeczki octu balsamicznego
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem z maślanki)
4 łyżki melasy
W jednym naczyniu dokładnie mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, przyprawy, cukry. W drugim też dokładnie mieszamy składniki mokre: jajko, mleko, ocet, olej, golden syrup i melasę. Następnie składniki suche mieszamy z mokrymi, ale robimy to szybko i byle jak, mogą pozostać grudki. Wykładamy papilotkami formę na muffiny, wykładamy do nich ciasto i pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 200 st. C. Sprawdzamy patyczkiem, powinen być suchy.
Smacznego:)