Kluski serowe w sosie jagodowym
Uległam ostatnio pokusie i kupiłam książkę Kluski i kluseczki z Biblioteki Poradnika Domowego. Jest w niej mnóstwo przepisów na proste ale smaczne dania. Dzisiaj wypróbowałam pierwszy, na którym otworzyła mi się ta książka ale coś czuję, że często będę do niej wracać a najpewniej w piątki bo zawsze w ten dzień mam problem z obiadem. Kluski miały być w formie kulek ale nie wyobrażam sobie aby z ciasta, które mi wyszło miały wyjśc ładne, kuliste kluseczkie więc po prostu kładłam je łyżką na gotującą się wodę. Ilość kaszy manny też polecam dozować po swojemu.
Składniki na kluski:
- 50 dag miękkiego twarogu
- 30 dag kaszy manny
- 4 jajka
- szklanka mleka
- sól
Składniki na sos:
- 50 dag czarnych jagód
- 5 dag cukru
- łyżka masła
- 1/2 szklanki wody
- szklanka śmietanki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny
- cynamon, sól
Kaszę mannę zalać mlekiem, aby napęczniała, po czym starannie utrzeć ją z twarogiem, żółtkami i solą. Pod koniec delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Uformowac kulki lub kłaść łyżką na gotującą się, osoloną wodę.
Czarne jagody włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier, masło i szczyptę soli. Zagotować. Zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietankę, przyprawić cynamonem i skórką z cytryny. Kluski podawać z sosem.
Smacznego:)