Pancakes dyniowe

Pancakes dyniowe

Zdjęcie - Pancakes dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Delikatne i panacakes dyniowe z dodatkiem suszonej żurawiny rozpływa się w ustach. Lekko słodkawe, choć jeśli ktoś woli bardziej można posmarować konfiturami lub posypać cukrem pudrem.Polecam

 

  • 1 kg dyni po oczyszczeniu 550 g
  • 1 duże jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyzka mąki kukurydzianej
  • 120 g naturalnego jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 150 - 200 g suszonej żurawiny

 

Dynie zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach , dodać jajko - wymieszać. Następnie dodajemy resztę składników i łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzewamy patelnie i smażymy panacakes na patelni teflonowej niemal bez tłuszczu na złoty kolor po-obu stronach.

Można podawać z konfiturami lub cukrem pudrem.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis


Zdjęcie - Pancakes dyniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów