Pancakes dyniowe
Delikatne i panacakes dyniowe z dodatkiem suszonej żurawiny rozpływa się w ustach. Lekko słodkawe, choć jeśli ktoś woli bardziej można posmarować konfiturami lub posypać cukrem pudrem.Polecam
- 1 kg dyni po oczyszczeniu 550 g
- 1 duże jajko
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyzka mąki kukurydzianej
- 120 g naturalnego jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka roztopionego masła
- 150 - 200 g suszonej żurawiny
Dynie zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach , dodać jajko - wymieszać. Następnie dodajemy resztę składników i łączymy. Ciasto powinno być dość gęste. Rozgrzewamy patelnie i smażymy panacakes na patelni teflonowej niemal bez tłuszczu na złoty kolor po-obu stronach.
Można podawać z konfiturami lub cukrem pudrem.
Smacznego