Korzenny syrop imbirowy

Korzenny syrop imbirowy

 Zdjęcie - Korzenny syrop imbirowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Korzenny syrop imbirowy wypatrzyłam u Bei. Bardzo mi się spodobał, a ponieważ bardzo lubię takie zapachy i smaki postanowiłam go zrobić. Pięknie intensywnie pachnie i naprawdę fajnie smakuje. Można go użyć do wypieków, deserów, a także do czegoś mocniejszego;). Ja polubiłam go w herbatce. Fajnie rozgrzewa podczas zimowych dni.

Przepis podaję za Beatką, a dodaję go do Korzennego Tygodnia Ptasi.

Zdjęcie - Korzenny syrop imbirowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*60-80 g świeżego imbiru*
*2 laski cynamonu
*4-5 ziarenek czarnego pieprzu (lub ziela angielskiego, dałam ziele.)
*2 goździki
*1/2 gałki muszkatołowej**
*1 łyżka kwiatu gałki muszkatołowej (czyli suszonej osnówki), dostałam od Beatki już kiedyś i jeszcze ją mam:*
*250 ml wody
*240 g cukru (użyłam jasnego trzcinowego)

* więcej, jeśli chcemy otrzymać bardziej czy mniej intensywny syrop
**jeśli nie dodajemy ‘kwiatu’ – 1 cała gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Imbir obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru; następnie syrop zagotować i gotować przez ok. 5-10 minut na wolnym ogniu. Przykryć i pozostawić na ok. 20-30 minut (w zależności od tego, czy chcemy otrzymać bardziej czy mniej intensywny syrop). Następnie syrop przecedzić i przelać do słoika lub butelki, szczelnie zakręcić. Przechowywać chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce).

Smacznego :)

Zdjęcie - Korzenny syrop imbirowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenny syrop imbirowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów