Dżem brzoskwiniowy z wanilią
Ten dżem zrobiłam już dawno, jeszcze we wrześniu, kiedy moje drzewka brzoskwiniowe sypnęły owocem. Zawsze mam problem, co zrobić z brzoskwiniami, zwłaszcza w takim roku, jak obecny, kiedy słońca było mało i owoce były po prostu kwaśne. Wciąż mam sporo słoików z klasycznym dżemem brzoskwiniowym, kompoty raczej u mnie nie schodzą, jakiś czas temu robiłam także chutney brzoskwiniowy, który też kariery na naszym stole nie zrobił.
Z tym dżemem jest inaczej... zrobiłam, spróbowałam, i od razu pożałowałam, że nie zrobiłam go więcej :) Przepis z internetu.
Składniki:
2 kg brzoskwiń, obranych i wypestkowanych
cukier żelujący w odpowiedniej ilości (użyłam cukru 3:1)
2 laski wanilii
Brzoskwinie pokrój, włóż do garnka, zasyp cukrem. Rozkrój wanilię, wyskrob ziarenka i dodaj do owoców. Na czas smażenia dżemu możesz też włożyć do garnka rozkrojone laski. Następnie przesmaż owoce z cukrem na dżem, gorącym napełniaj słoiki, zakręcaj i stawiaj do góry dnem.