Bezy duchy... najlepsze na świecie :)
W końcu i nareszcie znalazłam przepis, dzięki któremu bezy wyglądają i smakują jak bezy. Coś wspaniałego! A to wszystko dzięki forumowej koleżance Wiśle, która pokazała swoje bezy duchy na Facebooku. Po nitce do kłębka i kilku pytaniach jak się robi takie piękne bezy, dowiedziałam się, że według przepisu Dana Leparda, którego bezy są podobno jest najlepsze na świecie. I rzeczywiście są! :)
No więc poczyniłam dzisiaj bezy po raz kolejny. Tym razem efekt mnie zaskoczył, bardzo pozytywnie. To jest absolutnie ten przepis na bezy,
Składniki:
115 g białek
225 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Przygotować dwa garnki. Jeden większy, taki, aby do niego można było włożyć ten mniejszy garnek/rondel.
2. W większym garnku zagotować wodę. Wody nalać tak do około 2/3 garnka, aby się nie wylewała, gdy włożymy do niego ten mniejszy garnek.
3. Do mniejszego garnka/rondla przełożyć białka i cukier. Podgrzać białka z cukrem, mieszając najlepiej ubijaczką. Podgrzać tak, aby można było włożyć palec bez poparzenia. Tak pomiędzy temperaturą letnią, a temperaturą ciała.
4. Wyjąć mniejszy rondel z większego i ubijać białka co najmniej 10 minut bez przerwy.
5. Konsystencja po ubijaniu powinna być gęsta i dość kleista.
6. Nastawić piekarnik na 150 stopni.
6. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać bezy łyżką lub szprycą w dowolnych kształtach.
7. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Gdy się zrobić skorupka, to temperaturę od razu zmniejszyć do 60 - 50 stopni i suszyć bezy przez około 2-3 godziny. (Zależy czy chcemy mieć bezy ciągnące się w środku czy całkowicie suche).
Smacznego!
No więc poczyniłam dzisiaj bezy po raz kolejny. Tym razem efekt mnie zaskoczył, bardzo pozytywnie. To jest absolutnie ten przepis na bezy,
Składniki:
115 g białek
225 g cukru pudru
Przygotowanie:
1. Przygotować dwa garnki. Jeden większy, taki, aby do niego można było włożyć ten mniejszy garnek/rondel.
2. W większym garnku zagotować wodę. Wody nalać tak do około 2/3 garnka, aby się nie wylewała, gdy włożymy do niego ten mniejszy garnek.
3. Do mniejszego garnka/rondla przełożyć białka i cukier. Podgrzać białka z cukrem, mieszając najlepiej ubijaczką. Podgrzać tak, aby można było włożyć palec bez poparzenia. Tak pomiędzy temperaturą letnią, a temperaturą ciała.
4. Wyjąć mniejszy rondel z większego i ubijać białka co najmniej 10 minut bez przerwy.
5. Konsystencja po ubijaniu powinna być gęsta i dość kleista.
6. Nastawić piekarnik na 150 stopni.
6. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać bezy łyżką lub szprycą w dowolnych kształtach.
7. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Gdy się zrobić skorupka, to temperaturę od razu zmniejszyć do 60 - 50 stopni i suszyć bezy przez około 2-3 godziny. (Zależy czy chcemy mieć bezy ciągnące się w środku czy całkowicie suche).
Smacznego!