Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą
Nie wyobrażam sobie, jesieni bez zjedzenia chociaż kawałka ciasta dyniowego. Szczęśliwie w tym roku listopadowa pogoda nas rozpieszcza, ale gdy za oknem szaro-buro nie ma to jak kawałek deseru w kolorze (elektrycznej) pomarańczy!
Ten placek jest raczej ciężki, wilgotny i ogromnie aromatyczny. Świetnie łączy zapach cynamonu z orzeźwiającą cytrynową nutką twarożkowej polewy.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą Składniki
- dynia - 350 g puree (pokrój dynię (ze skórką) na spore kawałki, ułóż na blasze i piecz w temp. 180 0C aż miąższ stanie się miękki. Po przestudzeniu rozdrobnij specjalną praską do ziemniaków lub dokładnie zmiksuj)
- jajko - 4 szt
- cukier - 1.5 szklanki (lub 2 jeśli lubisz naprawdę słodkie ciasta)
- mąka pszenna - 2 szklanki
- olej - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka
- imbir - 1/4 łyżeczki, mielony
- przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
- polewa
- serek kremowy - 250 g (użyłam Philadelphia light)
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
- cukier puder - 4 łyżki
Jajka ubij z cukrem, olejem i dynią na gładką masę. Przesiej mąkę z proszkiem oraz sodą i przyprawami. Dodaj do dyniowej części ciasta i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy (użyłam niedużej blachy, ok. 2/3 tradycyjnego rozmiaru). Piecz w 180 oC przez około 30 minut.
Składniki polewy dokładnie ze sobą zmiksuj. Masę wyłóż na ciasto, gdy będzie już zupełnie ostudzone, wierzch dodatkowo możesz ozdobić orzechami włoskimi lub skórką pomarańczową.