Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą

Nie wyobrażam sobie, jesieni bez zjedzenia chociaż kawałka ciasta dyniowego. Szczęśliwie w tym roku listopadowa pogoda nas rozpieszcza, ale gdy za oknem szaro-buro nie ma to jak kawałek deseru w kolorze (elektrycznej) pomarańczy!

Ten placek jest raczej ciężki, wilgotny i ogromnie aromatyczny. Świetnie łączy zapach cynamonu z orzeźwiającą cytrynową nutką twarożkowej polewy.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą

Agata, 6 listopada 2011

Zdjęcie - Aromatyczne ciasto dyniowe z cytrynową polewą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • dynia - 350 g puree (pokrój dynię (ze skórką) na spore kawałki, ułóż na blasze i piecz w temp. 180 0C aż miąższ stanie się miękki. Po przestudzeniu rozdrobnij specjalną praską do ziemniaków lub dokładnie zmiksuj)
  • jajko - 4 szt
  • cukier - 1.5 szklanki (lub 2 jeśli lubisz naprawdę słodkie ciasta)
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • olej - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • imbir - 1/4 łyżeczki, mielony
  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
  • polewa
  • serek kremowy - 250 g (użyłam Philadelphia light)
  • skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 owocu
  • cukier puder - 4 łyżki
Sposób przygotowania

Jajka ubij z cukrem, olejem i dynią na gładką masę. Przesiej mąkę z proszkiem oraz sodą i przyprawami. Dodaj do dyniowej części ciasta i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem formy (użyłam niedużej blachy, ok. 2/3 tradycyjnego rozmiaru). Piecz w 180 oC przez około 30 minut.

Składniki polewy dokładnie ze sobą zmiksuj. Masę wyłóż na ciasto, gdy będzie już zupełnie ostudzone, wierzch dodatkowo możesz ozdobić orzechami włoskimi lub skórką pomarańczową.

Przepisy z tych kategorii

Szybki lunch z komosą ryżową i szpinakiem

Szybki lunch z komosą ryżową i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Warstwowa sałatka z brokułami
1

Warstwowa sałatka z brokułami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron
1

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust