Ucierane ciasto z gruszkami
Kolejne ciasto z wykorzystaniem typowo jesiennych owoców , choć gruszki są chyba jednak mniej popularne od jabłek. Osobiście rzadko piekę z nimi ciasta , ale skoro teraz mam już dostęp do własnych owoców , to wzięłam się za przeszukiwanie netu w poszukiwaniu przepisów. Natknęłam się m.in. na ten i od razu przypadł mi on do gustu. Ciasto szybkie , proste , ciekawie wyglądające i co najważniejsze smaczne :-)
Składniki:
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 jaja
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- cukier waniliowy
- 1-2 gruszki
Miękką margarynę utrzeć z żółtkami , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając dodawać olej. W międzyczasie ubić sztywną pianę z białek ze szczyptą soli. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać do niej po łyżce piany delikatnie mieszając. Na koniec masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wyłożyć do blaszki (ok. 12 x 24 cm) najpierw ciemną masę, a później jasną. Gruszki obrać, przekrajać na pół, wyjąć gniazda nasienne , pokroić w półplasterki i ułożyć na cieście. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Ciasto można dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.