Beza z gruszkami, polewą czekoladową, bitą śmietaną i orzeszkami

Zdjęcie - Beza z gruszkami, polewą czekoladową, bitą śmietaną i orzeszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWariacja na temat Białej Pavlovej, zupełna improwizacja od początku aż po samiutki koniec. Efekt niesamowity, słodycz nie z tej ziemi, wart grzechu. Znikała w mgnieniu oka zjadana przez domowych smakoszy:)Krucha beza, z czekoladową polewą, lekko ubitą kremówka i słodkimi gruszkami z syropu. Całość uzupełniona w lekko wyczuwalny aromat i smak prażonych orzeszków laskowych.
Beza z gruszkami, polewą czekoladową, bitą śmietaną i orzeszkami:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sok z ½ limonki

  • 4 gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych, rozkrojone na pół
  • ½ l wody
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1 limonki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki

  • 300 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

  • 75 g uprażonych orzechów laskowych, posiekanych

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier puder, stale ubijając. Na sam koniec dodaję skrobię ziemniaczaną i sok z limonki, delikatnie mieszam.Ubitą na sztywno, lśniącą pianę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję na kształt prostokąta nieco większego od kartki A4.Piekę w 150 st. ok 1 h. Upieczoną bezę studzę w otwartym piekarniku przez ok 30 min, następnie wyjmuję, przekładam wraz z papierem na kratkę kuchenna i studzę do końca.W garnku mieszam wodę, cukier, sok z limonki, doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnik płomieniu ok 3 min. Po tym czasie zdejmuję garnek z kuchenki i do gorącego syropu wkładam połówki gruszek. Owoce pozostawiam z syropie do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie odcedzam na sitku i kroję każdą połówkę na 4 paski.Czekoladę umieszczam w miseczce, rozpuszczam ją w kąpieli wodnej. Na koniec dodaję kremówkę i dokładnie mieszam. Rozpuszczona czekoladą smaruję ostudzoną bezę, zostawiam do zastygnięcia czekolady.Kremówkę ubijam lekko (nie na sztywno) z cukrem pudrem.Beze posmarowaną czekoladą posypuję połową orzeszków, nakładam połowę ubitej kremówki. Na kremówkę układam ósemki gruszek, na gruszki pozostałą część kremówki, posypuję resztą orzeszków. Natychmiast podaję.
Smacznego

Kategorie przepisów

Podobne przepisy