Oliwkowe pingwiny z serem feta
Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w internecie to mnie zauroczyły, początkowo myślałam, że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego, jeżeli posiadamy szprycę do nakładania kremu to robi się je w zastraszającym tempie a efekt nie pozostawia wątpliwości J. Bardzo polecam.
Ilość: na 1 paterę
Czas przygotowania: 20-30min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 1 słoik dużych czarnych oliwek
- 1 wąska marchewka
- 1/2 kostki sera feta
- 3 łyżki śmietany
- wykałaczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Połowę porcji oliwek nacinamy w 1 miejscu wzdłuż (nie przecinamy na pół).
2. Marchew obieramy i kroimy na talarki. W każdym talarku wykrajamy trójkąt tak jakbyśmy kroili pizzę.
3. Ser feta mieszamy ze śmietaną dzięki czemu będzie rzadszy i łatwiej się wyciśnie przez szprycę. Szprycą pełną sera napełniamy ponacinane oliwki do pełna czyli aż się rozchylą w miejscu nacięcia. Lekko wygładzamy ser w miejscu nacięcia.
4. Układamy krążek marchewki z wyciętym trójkącikiem, na niego kładziemy oliwkę nadzianą serem a na wierzch nakładamy oliwkę, która w jeden z otworów ma wciśnięty trójkąt z marchewki, który został po wycięciu „nóg” pingwina, całość przekłuwamy wykałaczką i gotowe.
Smacznego