Oliwkowe pingwiny z serem feta

Kiedy zobaczyłam je pierwszy raz  w internecie to mnie zauroczyły, początkowo myślałam, że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego, jeżeli posiadamy szprycę do nakładania kremu to robi się je w zastraszającym tempie a efekt nie pozostawia wątpliwości J. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Oliwkowe pingwiny z serem  feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: na 1 paterę

Czas przygotowania: 20-30min

Poziom trudności: 2/10

SKŁADNIKI:

  • 1 słoik dużych czarnych oliwek
  • 1 wąska marchewka
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • wykałaczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Połowę porcji oliwek nacinamy w 1 miejscu wzdłuż (nie przecinamy na pół).

2. Marchew obieramy i kroimy na talarki. W każdym talarku wykrajamy trójkąt tak jakbyśmy kroili pizzę.

3. Ser feta mieszamy ze śmietaną dzięki czemu będzie rzadszy i łatwiej się wyciśnie przez szprycę. Szprycą pełną sera napełniamy ponacinane oliwki do pełna czyli aż się rozchylą w miejscu nacięcia. Lekko wygładzamy ser w miejscu nacięcia.

4. Układamy krążek marchewki z wyciętym trójkącikiem, na niego kładziemy oliwkę nadzianą serem a na wierzch nakładamy oliwkę, która w jeden z otworów ma wciśnięty trójkąt z marchewki, który został po wycięciu „nóg” pingwina, całość przekłuwamy wykałaczką i gotowe.

Smacznego 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy