Ciasto dyniowe przysypane „ziemią” na halloween
Co prawda halloween było wczoraj ale w związku z tym, że przygotowywaliśmy w tym roku mroczne przyjęcie halloweenowe w domu i opróćz potraw musieliśmy zdążyć z kostiumami nie było czasu wrzucić zdjęć i przepisów. To ciasto zrobiło największe wrażenie więc polecam do wypróbowania za rok.
Ilość: 1 średniej wielkości blaszka
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 50min
SKŁADNIKI:
- 3/4szkl mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szkl przecieru z dyni (ja użyłam takiego ze słika, który zrobiłam z dyni po haloween)
- ½ szkl brązowego cukru
- 1/3 szkl roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- ½ paczki cukru waniliowego
- ¼ szklanki orzechów włoskich
Na dekoracje:
8 szt ciasteczek oreo
6-9 półokrągłych kruchych ciasteczek
Pisaki czekoladowe
50g gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać w misce.
2. Jajko ubić mikserem stopniowo dodawać cukier.
3. Do ubitego jajka dodać resztę składników i wymieszać niedbale łyżką.
4. Wkładać do foremek na mufinki po 1 łyżce ciasta.
5. Piec 40min w 180st.
6. Ciasteczka oreo bez kremu kruszymy na drobne kawałeczki. Można to zrobić wkładając je do woreczka i zgniatając wałkiem.
7. Ciasto kroimy na prostokąty. Każdy nacinamy przy węższej krawędzi i wbijamy z nacięcie ciastko kruche, z wcześniej wykonanym pisakiem czekoladowym napisem np. R.I.P.
8. Roztapiamy gorzką czekoladę i smarujemy nią ciasto. Szybko posypujemy rozkruszonymi ciastkami.
Smacznego!