Tort bezowy z kremem kawowym i malinami
Za oknem szaro i smutno.Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień.
A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-)
Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?!I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort...
Składniki:
Blaty bezowe
- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 250g serka mascarpone
- 250g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody
- 1 opakowanie 9g śmietan-fix
- maliny
- gorzka czekolada / kakao
Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny.
Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem.Można wyłożyć je papierem do pieczenia.Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć.Nałożyłam na nie masę bezową.Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty.
Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni.Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły.Czym dłużej schną tym lepiej.Możecie upiec i dopiero na drugi dzień dekorować.Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny.
W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam śmietanę kremówkę i serek mascarpone.W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał
właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix.
i dodawałam stopniowo serek.
Następnie podzieliłam masę na dwie części.Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę.2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody.
Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową.
Przykryłam drugim blatem.
Posmarowałam górną część kremem śmietanowym.
Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować.
Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą.
Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych.Musicie spróbować kochani.I uwierzcie na słowo był przepyszny!Chrupiąca beza rozpływała się w ustach zostawiając posmak kawy i malin.Smacznego!