Harataniec
Witam Was serdecznie po przerwie! Dziękuję za życzenia i e-maile, dziękuję za komentarze i Wasze opinie. Dziękuję Wam za to, że tu zaglądacie.
A dzisiaj dzielę się z Wami przepisem - na pyszne, apetyczne i tanie ciasto - pochodzącym z książki "103 ciasta siostry Anastazji" wyd.WAM.
Polecam gorąco... i książkę i ciasto:)
Harataniec
Ciasto:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić szybko ciasto.
Następnie podzielić je na 3 części. Do dwóch dodać kakao. Każda część ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce lub włożyć do zamrażarki.
Masa serowa
Składniki:
- 1/2 kg sera
- 1/2 kostki margaryny
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość dokładnie.
Piana
Składniki:
- 6 białek
- 4 łyżki cukru
- 1 kisiel
oraz dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel - zmiksować na najniższych obrotach.
Prostokątną dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć jasnym ciastem. na to rozsmarować powidła, następnie zetrzeć ciasto ciemne, nałożyć masę serową, a na nią pianę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta ciemnego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Smacznego!
Moje uwagi:
1. Margaryna do ciasta powinna być wyjęta z lodówki bezpośrednio przed dodaniem. Najlepiej pokroić ją w kostkę. Kto chce może zastąpić ją masłem.
2. Ciasto jasne można przed schłodzeniem nałożyć do blaszki. Następnie przykryte folią spożywczą wstawić do lodówki. W międzyczasie można schłodzić ciasto ciemne w zamrażarce, aby lepiej się ścierało
3. W oryginalnym przepisie piana była przygotowywana z 4 białek, 2 łyżek cukru i 1/2 kisielu - moja dobra rada - zróbcie z tych proporcji, które ja Wam podałam...nic się nie zmarnuje, a ciasto będzie wyższe
4. Aby ciasto było naprawdę pyszne i kruche, trzeba pamiętać, aby jak najdłużej siekać je nożem, a później jak najszybciej zagnieść - najlepiej opuszkami palców.
5. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, a nawet lekko kwaskowate, kruche jest idealne, a masa serowa sprawia, że jest wilgotne