Harataniec

Harataniec

Witam Was serdecznie po przerwie! Dziękuję za życzenia i e-maile, dziękuję za komentarze i Wasze opinie. Dziękuję Wam za to, że tu zaglądacie.

A dzisiaj dzielę się z Wami przepisem  - na pyszne, apetyczne i tanie ciasto - pochodzącym z książki "103 ciasta siostry Anastazji" wyd.WAM.

Polecam gorąco... i książkę i ciasto:)

Zdjęcie - Harataniec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Harataniec

Ciasto:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

 

Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek, żółtka i zarobić szybko ciasto.

Następnie podzielić je na 3 części. Do dwóch dodać kakao. Każda część ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce lub włożyć do zamrażarki.

Masa serowa

Składniki:

  • 1/2 kg sera
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zmiksować całość dokładnie.

Piana

Składniki:

  • 6 białek
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 kisiel

oraz dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i kisiel - zmiksować na najniższych obrotach.

Prostokątną dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć jasnym ciastem. na to rozsmarować powidła, następnie zetrzeć ciasto ciemne, nałożyć masę serową, a na nią pianę. Na wierzch zetrzeć druga część ciasta ciemnego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. Margaryna do ciasta powinna być wyjęta z lodówki bezpośrednio przed dodaniem. Najlepiej pokroić ją w kostkę. Kto chce może zastąpić ją masłem.

2. Ciasto jasne można przed schłodzeniem nałożyć do blaszki. Następnie przykryte folią spożywczą wstawić do lodówki. W międzyczasie można schłodzić ciasto ciemne w zamrażarce, aby lepiej się ścierało

3. W oryginalnym przepisie piana była przygotowywana z 4 białek, 2 łyżek cukru i 1/2 kisielu - moja dobra rada - zróbcie z tych proporcji, które ja Wam podałam...nic się nie zmarnuje, a ciasto będzie wyższe

4. Aby ciasto było naprawdę pyszne i kruche, trzeba pamiętać, aby jak najdłużej siekać je nożem, a później jak  najszybciej zagnieść  - najlepiej opuszkami palców.

5. Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie, a nawet lekko kwaskowate, kruche jest idealne, a masa serowa sprawia, że jest wilgotne

Kategorie przepisów