Mousse au chocolat

Mousse au  chocolat

Zdjęcie - Mousse au  chocolat  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mousse au  chocolat  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mousse au  chocolat  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g czarnej, deserowej czekolady

3 jajka - oddzielnie białka i żółtka

250 ml śmietanki 36%

35 g cukru

szczypta soli

Ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przestudziłam ją i dodałam żółtka - wymieszałam dokładnie. Dodałam śmietankę i wymieszałam na gładką masę. Ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodałam białko do masy - wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Przelałam masę do kubeczków i wstawiłam je  do lodówki na kilka godzin. To wszystko. Można podać z ciasteczkami, biszkopcikami albo bitą śmietaną.

Przepis znaleziony w internecie.

Kategorie przepisów