Kasznik

Kasznik

Zapewne większość z Was jadła kiedyś ciasto o nazwie "Stefania" - na herbatnikach, z kakaową masą mleczno - grysikową, oblane polewą czekoladową. 

Dzisiaj proponuję inną wersję tego przysmaku - zamiast kremowej masy kakaowej, waniliowa, a zamiast polewy - galaretka i owoce.Tak, wiem... to propozycja iście letnia, ale co tam. W zimie też smakuje pysznie!

Zdjęcie - Kasznik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kasznik

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
  • 14 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego, aromatu lub cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 36 herbatników (na blaszkę 25 x 35 cm))
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wrzącej wody
  • 2 mandarynki
  • kilka winogron

 

Do garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać cukier, ekstrakt (aromat lub cukier) waniliowy i masło. Zagotować (masło powinno się rozpuścić), następnie - ciągle mieszając  - wsypywać kaszę manną. Gotować, aż masa zgęstnieje.

Prostokątną dużą blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie herbatnikami. Na warstwę herbatników wylać gorącą masę grysikową. Rozsmarować równo i szybko wyłożyć drugą warstwę herbatników, lekko dociskając. Odstawić do ostygnięcia.

Na zimnym cieście ułożyć cząstki obranych  mandarynek i połówki winogron (oczyszczonych z pestek). Całość zalać tężejącą galaretką . Blaszkę nakryć folią aluminiową. Odstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto to najlepiej smakuje kilkanaście minut po wyjęciu z lodówki.

Zdjęcie - Kasznik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

źródło

Kategorie przepisów