Kasznik
Zapewne większość z Was jadła kiedyś ciasto o nazwie "Stefania" - na herbatnikach, z kakaową masą mleczno - grysikową, oblane polewą czekoladową.
Dzisiaj proponuję inną wersję tego przysmaku - zamiast kremowej masy kakaowej, waniliowa, a zamiast polewy - galaretka i owoce.Tak, wiem... to propozycja iście letnia, ale co tam. W zimie też smakuje pysznie!
Kasznik
Składniki:
- 5 szklanek mleka
- 14 łyżek kaszy manny
- 1 kostka masła
- kilka kropli ekstraktu waniliowego, aromatu lub cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru
- ok. 36 herbatników (na blaszkę 25 x 35 cm))
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 litr wrzącej wody
- 2 mandarynki
- kilka winogron
Do garnka o grubym dnie wlać mleko, dodać cukier, ekstrakt (aromat lub cukier) waniliowy i masło. Zagotować (masło powinno się rozpuścić), następnie - ciągle mieszając - wsypywać kaszę manną. Gotować, aż masa zgęstnieje.
Prostokątną dużą blaszkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie herbatnikami. Na warstwę herbatników wylać gorącą masę grysikową. Rozsmarować równo i szybko wyłożyć drugą warstwę herbatników, lekko dociskając. Odstawić do ostygnięcia.
Na zimnym cieście ułożyć cząstki obranych mandarynek i połówki winogron (oczyszczonych z pestek). Całość zalać tężejącą galaretką . Blaszkę nakryć folią aluminiową. Odstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Ciasto to najlepiej smakuje kilkanaście minut po wyjęciu z lodówki.
Smacznego!