Faworki na piwie i kilka dobrych rad, jak zrobić faworki doskonałe

Faworki na piwie i kilka dobrych rad, jak zrobić  faworki  doskonałe

Jeśli macie ochotę na niesamowicie kruche i bąblaste faworki, wypróbujcie ten przepis. Nawet nie musicie go spisywać. Jest tak krótki i prosty, że wystarczy go ze dwa razy przeczytać. Ale pamiętajcie również, że dobry przepis to połowa sukcesu, a więc nie zapomnijcie o tym, że:

- mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; ciasto faworkowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego

-nie należy również ciasta zbyt mocno podsypywać

-wybijanie wałkiem jest konieczne, możecie zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)

-ciasto musi "odpocząć"

-ciasto należy rozwałkować najcieniej jak sie tylko da

-faworki wrzucamy na gorący smalec (lub plantę) i pilnujemy, aby się nie spaliły (wystarczy kilka sekund i po faworkach)-)

- po usmażeniu koniecznie trzeba osączyć faworki na papierowych ręcznikach

Polecam Wam gorąco te faworki! A przepis na nie znalazłam na blogu Kuchnia Alicji. Dzięki  Ala:-)

Zdjęcie - Faworki na piwie i kilka dobrych rad, jak zrobić  faworki  doskonałe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faworki na piwie

Składniki:

  • 3 żółtka
  • piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i 1/3 szklanki piwa)
  • mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
  • oraz
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • smalec do smażenia

 

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut), następnie wybijać je na stolnicy wałkiem albo w misce tłuczkiem do ziemniaków (też z 10 minut). Następnie owinąć je szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie odrywać po kawałku ciasta, cienko rozwałkować i wykrawać paski (np. 8x3 cm), pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki. Smażyć partiami, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów