Ciasto migdałowe
Bardzo ciekawy przepis na szybki i niesamowicie smaczny placek. Wystarczy zagnieść kruche ciasto, wylać na to mleko skondensowane, orzechy, migdały i gotowe. Korzystając z uwag Andrzeja, że ciasto jest bardzo słodkie, niezbyt obficie posłodziłam spód i zrezygnowałam z lukru. Smakowało naprawdę wspaniale. Od razu na ciepło zniknęła połowa.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 1 jajko
Składniki na masę migdałową:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
-
pół szklanki posiekanych migdałów.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać cukier puder oraz jajko, szybko zagnieść ciasto i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć je do formy (20 x 30 cm) i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przygotować masę: mleko, jajko i esencję waniliową ubić na jednolitą masę. Dodać migdały, orzechy i dobrze wymieszać. Upieczony kruchy spód pokryć masą i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C, na złoty kolor. Po upieczeniu gorące ciasto ozdobić lukrem.
Smacznego:)