Zrobienie ich jest banalnie proste:W garnku trzeba rozpuścić czekoladę - można to zrobić w kąpieli wodnej albo delikatnie w zwykłym stalowym garnku, uważając, żeby się nie przypaliła. Biała czekolada nie jest w zasadzie prawdziwą czekolada i rozpuszczana się strasznie dziwnie zachowuje - robią się grudy. Trzeba więc dodać trochę mleka. Co prawda zrobi się wtedy żółtawa ale cóż...
Mięso mielone jadamy z mężem rzadko. Najczęściej jako dodatek do spaghetti czy farszu do papryk lub gołąbków. Nie wiem w sumie, czemu tak jest. Gdy byłam dzieckiem, kotlety mielone jadałam bardzo często. Z ziemniakami, mizerią, duszoną marchewką z groszkiem lub buraczkami, pojawiały się na naszym rodzinnym stole niemal raz w tygodniu.
Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam na blache i gladzilam by nie bylo nierownosci.
To jest niesamowite jak ten czas pędzi! Wprost nie mogę uwierzyć, że prowadzę tego bloga już 3 lata! Tak, tak, 3 lata. Zaczęło się tak niewinnie 24 października 2007roku. Założyłam tego bloga i byłam zupełnie zielona, to miał być mój zeszyt z zapiskami, taki mały w tym wielkim świecie internetu.
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
Gołąbki znają chyba wszyscy i napewno wszyscy bardzo je lubią. Jest wiele wariacji na ich temat jednak w ramach zabawy Gotujemy po polsku postanowiłam pokazać taką wersję jaką u mnie w domu jada się od dawna, czyli tradycyjną. Wiem, że niektórzy pieką gołąbki w piekarniku, ja jednak wolę gotowane bo są delikatniejsze.
Dzien przywital nas piekna pogoda. Ostatni pazdziernikowy weekend byl pod znakiem slonca. Slonca, ktore swymi promieniami zalalo cale nasze mieszkanie, slonca ktore sprawilo, ze z checia wyszlismy z domu.
Galaretkę truskawkową przygotować w/g wskazówek na opakowaniu, dodać dwie łyżki żelatyny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać serki homogenizowane stale mieszając (niskie obroty). Tężejącą galaretkę wlać do masy serowej i wymieszać.
Popularne włoskie ciasto Tiramisu doczekało się wielu wersji, niektóre pewnie mają tyle wspólnego z orginałem, że zawierają masę z mascarpone albo są nasączone amaretto. Tak czy siak ciasto jest naprawdę pyszne w każdej odsłonie, w której ja próbowałam.
Mięso pokroić w kostkę, zmielić z cebulą. Wsypać jedną saszetkę ryżu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Liście kapusty umyć, odkroić "zdrewniałe" końce.
Powiem krótko: ten sernik jest po prostu wspaniały ! Być może robiony ściśle według przepisu byłby bardziej kremowy , ale zapewniam , że i ze zwykłym białym serem wychodzi pyszny - delikatny , wilgotny , wręcz soczysty , a do tego bardzo dobrze daje się kroić.
Następna propozycja ciasta z serii książki siostry Anastazji. Tym razem placek o nazwie "Kilimandżaro". Pyszny kakaowy biszkopt przełożony kremem i musem jabłkowym, na wierzchu polany polewą czekoladową. Doskonale nadaje się na imprezy imieninowe, ciasto wygląda okazale a nie ma przy nim, aż tak dużo pracy, polecam!
Dzisiaj ciąg dalszy moich zachwytów nad piwem. Ale nie trunkiem tylko składnikiem do ciasta. Że piwo sprawdziło się przy rybie czy gulaszu czy innych wytrawnych daniach to mnie nie zdziwiło ale, żeby kruche ciasto z piwem było tak wspaniałe to naprawdę jestem zaskoczona. Jest rewelacyjne, zarówno pod palcami w czasie wyrabiania, jak i potem, podczas konsumpcji.