Tort śmietankowy
Urodzinowy tort Igora na 3 latka koloru czerwonego bo taki sobie wybrał :-) prosty i szybki w wykonaniu dla każdego :-)
Forma 26 cm
- biszkopt
- 500 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Upiec okrągły biszkopt według dowolnego przepisu - wystudzić i przekroić wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno - dodać otarta skórkę z cytryny i łyżkę soku , wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby się schłodził.
Do ciepłej wody dodać cukier i wymieszać następnie wlać sok z cytryny nasączyć tym biszkopty. Ciasto przełożyć kremem i przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
Masa cukrowa
- 70 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 100 g glukozy w proszku
- 800 g cukru pudru ( ja dałam 600g)
- 1/2 łyżeczki barwnika w proszku
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić na parze, dodać glukozę i wymieszać ale nie zagotować. Przestudzić lekko, dodawać cukier puder wraz z barwnikiem zagniatać ciasto, dodajemy tyle cukru pudru aż ciasto nie będzie się kleiło. Rozwałkować i nałożyć na wcześniej przygotowany tort.
Ciasto podczas rozwałkowywania powinno być ciepłe inaczej będzie nam trudno , można je podgrzać w mikrofali.
Po przygotowaniu ciasto smaruję jeszcze delikatnie wodą wtedy jest bardziej błyszczące.
Smacznego
(Masy cukrowej wystarcza na dwa takie torty, lub pozostałą wkładam do woreczka i przechowywuje w lodówce)