Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany
Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!
/źródło: forum cincin/
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody
Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać smietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć, np. odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciasto "odpocząć" przez 10 - 15 minut.
Następnie podzielić ciasto na 4 części. Trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedna rozwałkować dość cienko (ale nie za cienko, bo pierogi będą sie rozwalać). Wycinać szklanką lub większym kubkiem kółka, nakładać farsz, sklejać i gotować pierożki w osolonym wrzątku.
Smacznego:)