Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Ciasto pierogowe z dodatkiem  śmietany

Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!

Zdjęcie - Ciasto pierogowe z dodatkiem  śmietany  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: forum cincin/

Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody

 

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać smietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć, np. odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciasto "odpocząć" przez 10 - 15 minut.

Następnie podzielić ciasto na 4 części. Trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedna rozwałkować dość cienko (ale nie za cienko, bo pierogi będą sie rozwalać). Wycinać szklanką lub większym kubkiem kółka, nakładać farsz, sklejać i gotować pierożki w osolonym wrzątku.

Smacznego:)

Kategorie przepisów