Jablecznik mojego dziecinstwa


Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGdy jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.
Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam na blache i gladzilam by nie bylo nierownosci. A potem przychodzila chwila, na ktora czekalam najbardziej, czyli nakladanie warstwy jablek. Mama zawsze karcila mnie, ze wszystko wyjem i do ciasta napewno ich zabraknie.
Przezornie wiec, gdy dzis zabralam sie za przygotowywanie jablecznika, zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo.
Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :)

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jablecznik

skladniki:
Oryginalny przepis jest na duza blache, ja zmienilam proporcje chcac dostosowac je do tortownicy. Podaje wiec przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje.

6 jajek (3 )
1,5 kostki masla (180g)
1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki)
3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki)
1 cukier waniliowy
przecier jablkowy

wykonanie:
Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto.
2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne.
Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna.
Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut.
Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z Misianki
5

Szarlotka z Misianki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Szarlotka z pierwszych papierówek
7

Szarlotka z pierwszych papieró…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Smaczny sernik wiedeński z rodzynkami. Pycha! Idealny na ciepło.

Smaczny sernik wiedeński z rod…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Makowiec z lekką budyniową pianką

Makowiec z lekką budyniową pia…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gęsia pierś confit z rydzami i cydrem

Gęsia pierś confit z rydzami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić?…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit