Jablecznik mojego dziecinstwa


Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGdy jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.
Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam na blache i gladzilam by nie bylo nierownosci. A potem przychodzila chwila, na ktora czekalam najbardziej, czyli nakladanie warstwy jablek. Mama zawsze karcila mnie, ze wszystko wyjem i do ciasta napewno ich zabraknie.
Przezornie wiec, gdy dzis zabralam sie za przygotowywanie jablecznika, zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo.
Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :)

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jablecznik

skladniki:
Oryginalny przepis jest na duza blache, ja zmienilam proporcje chcac dostosowac je do tortownicy. Podaje wiec przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje.

6 jajek (3 )
1,5 kostki masla (180g)
1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki)
3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki)
1 cukier waniliowy
przecier jablkowy

wykonanie:
Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto.
2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne.
Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna.
Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut.
Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z Misianki
5

Szarlotka z Misianki

Kaś Kaś
Bake&Taste

Szarlotka z pierwszych papierówek
7

Szarlotka z pierwszych papieró…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sposób na detoks - koktajl zielony

Sposób na detoks - koktajl zie…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami

Lekka modra kapusta duszona z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Koktajl przyspieszający metabolizm z owocami leśnymi.

Koktajl przyspieszający metabo…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Zielony koktajl ze szpinakiem

Zielony koktajl ze szpinakiem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bigos staropolski najlepszy na święta
2

Bigos staropolski najlepszy na…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Pieczony bigos z wieprzowiną i powidłami
2

Pieczony bigos z wieprzowiną i…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Żeberka duszone w kiszonej kapuście
1

Żeberka duszone w kiszonej kap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem